Leerlingen Mode verlichten pijn borstkankerpatiënten AZ Monica

publish date
09.02.2018

De leerlingen van het tweede beroepsvoorbereidend leerjaar van avAnt campus Rivierenhof maken 300 hartvormige steunkussens voor borstkankerpatiënten van AZ Monica. Door de specifieke vorm van de kussens kunnen patiënten ze na een borstoperatie gebruiken om comfortabel te zitten of te liggen. De leerlingen van het tweede beroepsvoorbereidend leerjaar Decoratie maakten bijbehorende kaartjes.

Op donderdag 8 februari gaf een 25-koppige delegatie leerlingen van het tweede beroepsvoorbereidend leerjaar van de provinciale school avAnt de eerste kussentjes af aan het personeel van de borstkliniek en aan een patiënte. Deze laatste was in de wolken met het oranje kussentje. “Het was even zoeken naar de geschikte vulling voor de kussens en naar de perfecte vorm. Na wat proberen, maakten onze leerlingen van de afdeling Mode van avAnt de perfecte kussens die de pijn verlichten van patiënten die een borstoperatie hebben ondergaan. Door het kussen onder hun arm te steken, wordt de wonde gevrijwaard zonder extra belasting voor de schouder. Onze leerlingen vonden het geweldig om met hun eigen ogen te zien, hoe blij ze de patiënten van de borstkliniek van AZ Monica maakten met hun kussens in alle mogelijke kleuren en motieven.” aldus een trotse gedeputeerde Inga Verhaert.

Leerlingen avAnt met personeel borstkliniek AZ Monica en gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs Inga Verhaert (tweede rij, tweede van rechts) - Copyright: Koen Fasseur voor provincie Antwerpen

Hartelijk project

AZ Monica opperde het idee om ter ondersteuning van borstkankerpatiënten een kussentje te ontwerpen dat gebruikt kon worden om de arm te laten rusten. Bij borstkanker worden immers vaak zowel de borst als de oksel geopereerd. Borstkliniek AZ Monica en de Stichting tegen Kanker stelden op donderdag 25 januari 2018 het project voor aan de leerlingen van de nabijgelegen provinciale school avAnt, campus Rivierenhof.

Op 1 februari kozen de leerlingen de stoffen voor de kussentjes uit en startte de praktische uitvoering. Op donderdag 8 februari overhandigde een delegatie leerlingen van de afdeling Mode van de provinciale school avAnt de eerste kussentjes aan het personeel van de borstkliniek van AZ Monica in Deurne en aan enkele borstkankerpatiënten. Door de specifieke vorm van de kussens kunnen patiënten ze na een borstoperatie gebruiken om comfortabel te zitten of te liggen. Borstverpleegkundige Kim Fransen van AZ Monica behartigde de subsidiëring van het project. Onder meer de Stichting tegen Kanker maakte dit project financieel mogelijk.
 

Open campusdag avAnt op 5 mei 2018

Op zaterdag 5 mei kan je de campussen Rivierenhof en Jacob Jordaensstraat van avAnt bezoeken tijdens een open campusdag van 13 tot 17 uur. Speciaal dit jaar heeft Nico Sturm twee uitdagingen klaar voor studenten van de eerste graad én voor toekomstige leerlingen. 10 – 14-jarigen kunnen meedoen aan deze wedstrijd door een unieke Rube Goldberg Machine en/of een unieke decoratie uit afval te ontwerpen. Unieke domino-constructies of decoraties worden voorgesteld op de open campusdag van 5 mei 2018. Deelnemers maken kans op een meet-and-greet met Nico Sturm. Bekijk de uitdaging van campus Jacob Jordaens of campus Rivierenhof.

Leerlingen tweede beroepsvoorbereidend jaar Mode van avAnt poseren met de hartvormige steunkussens die ze maakten tijdens de lessen - Copyright: Koen Fasseur voor provincie Antwerpen

Volgende van de detaillijst