Chemische procestechnieken duaal

Technologie beheerst ons leven, ook in het bedrijfsleven bepaalt en stuurt technologie in belangrijke mate de productieprocessen. Vele industriële bedrijven produceren via chemische of mechanische processen. Als procesoperator ben jij verantwoordelijk voor het goede verloop van deze (chemische) processen in het bedrijf. Procesoperator is een complex, boeiend en gevarieerd beroep. Deze eigentijdse theoretische en praktijkgerichte opleiding doet het erg goed op de arbeidsmarkt. Na afstuderen is jouw werkzekerheid gegarandeerd in de chemische sector.

Foto informatiepagina chemische procestechnieken

WAT LEER JE TIJDENS DEZE OPLEIDING?

Je leert productieprocessen in een fabriek controleren en observeren zodat alles goed verloopt. Hiervoor leer je omgaan met een grote diversiteit aan processen, apparatuur, grondstoffen en producten. Je leert hoe pompen, warmtewisselaars, destillatiekolommen … werken. Je krijgt wetenschappelijk inzicht in chemische en fysische processen. Deze kennis vergaar je niet alleen in de schoolomgeving. Er wordt dan ook gewerkt met labo’s en externe opleidingen.

HEB JIJ HET PROFIEL VAN EEN PROCESOPERATOR?

Je hebt interesse in chemie en chemische processen en je houdt ervan om oplossingen te zoeken voor technische storingen en problemen. Je bent een planner, stressbestendig en kunt werken in een team. Beschouw je veiligheid als een topprioriteit? Dan zit je in deze opleiding op de juiste plaats.

PRAKTIJK EN WERKPLEKLEREN

De opleiding kan niet slagen zonder samenwerking met de sector waarin je als procesoperator uiteindelijk zal werken. Daarom organiseren we een aantal praktijklessen in externe trainingscentra en in de bedrijven. Hierdoor leer je de theorie toe te passen in praktijk. Er worden twee blokken werkplekleren van meerdere weken georganiseerd. Samen zoeken we naar een goede

WAAR KAN JE NA JE OPLEIDING TERECHT?

Aan het werk

Als procesoperator kan je in heel wat goed betalende sectoren terecht. Voorbeelden zijn de voedingsindustrie, de life sciences en de farma- en chemiesector.

Verder studeren

Verder specialiseren in deze sectoren of een bacheloropleiding volgen in het Hoger Onderwijs behoren tot de mogelijkheden.

Lessentabel Aantal uren
Basisvorming  
Meet- en regeltechnieken 4
Toegepaste mechanica 4
Toegepaste chemie 3
Toegepaste fysica 2
Algemene chemie 3
Werkplekleren  
Meet- en regeltechnieken 2
Toegepaste mechanica 2
Toegepaste chemie 1
Veiligheid en preventie 1
Stage proceskennis 10