Samenwerking

Snoezelruimte in Buso De Tjalk

Snoezelruimte in Buso Den Tjalk door avAnt Provinciaal Onderwijs
Project: De Snoezelruimte in Buso Den Tjalk

In 2020 kwam een samenwerking tot stand tussen avAnt en De Tjalk, een Buso school in Antwerpen. Deze school biedt een aangepast programma voor leerlingen met een metale en / of fysieke beperking van 12 tot 21 jaar. Omdat avAnt via stages, voor onze leerlingen in het opleidingsdomein gezondheid, al verbonden was met De Tjalk, was een verdere samenwerking maar een kleine stap.

De nood aan een ontspanningsruimte voor de leerlingen van De Tjalk, bracht de leerkrachten en leerlingen van onze zorgopleidingen op een idee. Ze haalden geld op door de verkoop van droogplantjes, koekjes enzovoort. Met dat geld richtten ze een snoezelruimte in, in een klaslokaal in De Tjalk. Een ruimte waar de leerlingen van De Tjalk helemaal tot rust kunnen komen.

De leerlingen werkten hard aan de inrichting van die ruimte. Met kussens, slingers, lichtjes en decoratie kleedden ze de ruimte in. Met een beetje vertraging door corona werd de snoezelruimte uiteindelijk in 2022 in gebruik genomen door de leerlingen. En blij dat ze waren! Want, nu kunnen ze ten volle ontspannen in een ruimte die daar speciaal is voor gemaakt.

Voorlezen in Sint-Jozef

Voorleesproject Sint-Jozef
Voorleesproject Sint-Jozef

Voor de leerlingen van verzorging is het leuk om zo vroeg mogelijk in hun opleiding hun doelgroepen te leren kennen. Daarom doen ze vanaf het derde jaar een voorleesproject voor de leerlingen van het eerste leerjaar in Sint-Jozef. avAnt en Sint-Jozef hebben allebei een campus in de Jacob Jordaensstraat en dat maakt een samenwerking des te gemakkelijker. 

Het voorlezen is natuurlijk niet alles, want de leerlingen verzorging gaan met de kinderen van het eerste leerjaar ook creatief aan de slag. Door lezen te combineren met creativiteit worden de kinderen extra geprikkeld. En voor onze leerlingen is het een leuke uitdaging om zich in te leven in de jonge leefwereld van het eerste leerjaar. Want, die tijd ligt voor hen natuurlijk al lang achter zich.

Knuffelzetels voor kinderen die warmte moeten missen

Leerlingen bij zelfgemaakte knuffelzetel

In februari 2022 werkten de leerlingen van 2 Kunst en Creatie, 3 Creatie en Mode, 4 Moderealisatie en textielverzorging en 5 Creatie en Mode aan een project in samenwerking met Wijnegem Shop Eat Enjoy. Het project, getiteld "Art for All" heeft als doel om inclusieve kunst te maken. Onze leerlingen maakten daarom knuffelzetels voor kinderen in kindertehuizen. Want, zij moeten de warme knuffels van mama en papa missen, maar verdienen net als alle kinderen ter wereld de warmte van een goede knuffel.

Art for all is een campagne die door verschillende shoppingcentra in België wordt georganiseerd, zo ook door Wijnegem Shop Eat Enjoy, een shoppincentrum dicht bij onze campus Rivierenhof. Het was dus een evidente keuze van het shoppingcenter om onze leerkrachten te contacteren voor een samenwerking. Het idee? Knuffelzetels maken voor kinderen om gezellig in te kunnen kruipen als ze warmte nodig hebben.

Vier klassen en vijf leerkrachten zetten hun schouders onder het project en die samenwerking verliep heel goed. Met een gigantische hoeveelheid aan ingezamelde knuffels door Wijnegem ShopEat Enjoy gingen ze aan de slag. Vijf zetels werden uiteindelijk in elkaar geknutseld en voor enkele weken stonden ze te schitteren in een van de panden van het shoppingcenter in Wijnegem.

De knuffelzetels konden natuurlijk niet voor altijd in het shoppingcenter blijven staan. Neen, ze vertrokken enkele weken later naar kindertehuizen waar kinderen wonen die wegens omstandigheden thuis niet terecht kunnen. Deze kinderen moeten wegens omstandigheden hun ouders en familie missen, en kunnen dus wel wat extra warmte gebruiken. Vanaf nu kunnen ze genieten van knuffelige momenten in een van de knuffelzetels. Zo krijgen ze toch een beetje van de warmte waar ze recht op hebben.

De knuffelzetels waren niet het enige project van de campagne Art for All. Ook andere shoppingcentra werkten samen met locale organisaties om een project waar te maken. Er waren dus verschillende projecten met dezelfde insteek: het maken van inclusieve kunst. Om de campagne nog meer in de verf te zetten, werd een wedstrijd georganiseerd. En wie won de publieksprijs? Inderdaad! Onze leerlingen met hun knuffelzetels!

Leerlingen Organisatie en Logistiek en Kantoor pakken cadeautjes in voor kansarme kinderen

Sinterklaassamenwerking van avAnt met Zenith vzw, Soroptimist International en Betonne Jeugd

De leerlingen van het derde jaar Organisatie en Logistiek en het vierde jaar Kantoor zorgden eind 2021 mee voor een leuke Sinterklaas voor kansarme kleuters tot drie jaar. Dat deden ze door de cadeautjes in te pakken met vrolijk inpakpapier. De actie maakt deel uit van een les waarbij de leerlingen oefenen in het inpakken van producten. Oorspronkelijk was het de bedoeling van leerkracht verkoop Inge Huegens om de kerstgeschenken van haar collega’s te laten inpakken. Maar, de oproep om cadeautjes in te leveren kwam ter ore van vrouwenorganisatie Soroptimist International, waarop de organisatie meteen contact opnam met de school.

De sinterklaascadeautjes waren een donatie van Zenith vzw, die hulp verleent aan behoeftigen in Antwerpen. Ze worden door Soroptimist International aan Betonne Jeugd geschonken, een Antwerpse jeugdwerking. Die laatste voerde op dat moment campagne voor alleenstaande behoeftige ouders van kinderen tot drie jaar. Want, ook zij hebben recht op cadeautjes van de Sint. Voor het feestelijke verassingseffect zijn er de leerlingen van avAnt provinciaal onderwijs die alle sinterklaascadeautjes inpakken.

Omdat Sinterklaas het erg druk heeft in de eindejaarsperiode, hielpen de leerlingen van avAnt een handje. Zo dragen ook zij hun steentje bij aan een feestelijke eindejaarsperiode voor kinderen die anders misschien uit de boot zouden vallen. Alle cadeautjes werden keurig ingepakt en opgehaald om terug aan de Sint te geven.

“Leren inpakken is veel leuker met echte cadeautjes, en al helemaal als ze voor een goed doel zijn. Ik ben heel trots op het engagement en het enthousiasme van mijn leerlingen en natuurlijk op het eindresultaat.”, vond mevrouw Huegens.