Tweede leerjaar maatschappij en welzijn

Voor sociale leerlingen die niet de hele tijd willen stilzitten, is maatschappij en welzijn een goede keuze. Je ontdekt hoe je een gezonde levensstijl kan hebben, met aandacht voor lichamelijk, psychisch, sociaal en emotioneel welzijn. Enkele voorbeelden:

  • Je bekijkt je eigen eetgewoonten met behulp van de voedingsdriehoek.
  • In de kooklessen maak je gezonde maaltijden klaar.
  • Je verbetert jouw vaardigheden op vlak van lichaamsverzorging. Denk maar aan pedicure, manicure of haren wassen en nog zoveel meer. Dat doe je met eenvoudige opdrachten en praktische oefeningen.
Lessentabel Aantal lesuren
Nederlands 4
Frans 3
Engels 2
Wiskunde 4
Natuurwetenschappen 2
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 2
Lichamelijke opvoeding 2
Techniek 2
Mens en samenleving* (1) 1
Flex-traject (remediëren, differentiëren) 2
Levensbeschouwing 2
Basisoptie: maatschappij en welzijn 5
Totaal 32

*(1): mediawijs handelen – gezondheidseducatie – sociaal-relationeel handelen - duurzaam kiezen

 

Thema’s uit de maatschappij

De basisoptie maatschappij en welzijn gaat ook dieper in op wat er gebeurt in de wereld. In deze richting maak je kennis met maatschappelijke thema’s zoals armoede, pesten, de plastic soep, migratie, discriminatie, sociale media of digitale kruimels. Je onderzoekt wat je zelf kan doen aan de problemen die hiermee te maken hebben.

Omgaan met conflicten

Sociale leerlingen die graag samenwerken hebben een stapje voor in de basisoptie maatschappij en welzijn. Je krijgt de kans om hierin te ontwikkelen. Zo leer je hoe je kan omgaan met conflicten: assertief reageren, de ik-boodschap gebruiken en voorzichtig omgaan met interpretaties. Door de voedings- en de verzorgingslessen is deze basisoptie erg geschikt voor leerlingen die niet de hele tijd willen stilzitten. Ook goed om weten: voor de 5 lesuren maatschappij en welzijn krijg je geen punten, maar werk je naar doelstellingen. Dat noemen we permanente evaluatie.