Leerlingen op buitenlandse stage: Leren, groeien en grenzen verleggen in Portugal en Spanje

publish date
23.06.2025

Afgelopen semester namen 11 enthousiaste leerlingen uit verschillende studierichtingen van avAnt deel aan het project avAntura 1.0. Ze gingen op buitenlandse stage naar Portugal en Spanje.  Het was een unieke kans om werkervaring op te doen in een nieuwe omgeving, hun grenzen te verleggen en zichzelf uit te dagen.  

De leerlingen ontwikkelden niet hun professionele vaardigheden, maar ontdekten ook hoe het is om zelfstandig te wonen in een vreemd land, zich aan te passen aan een andere werkcultuur, en natuurlijk hoe ze zich in het Engels of zelfs in de lokale taal moesten redden.

De groep was divers: leerlingen uit de richtingen veiligheid, zorg, mode, beeldende kunst, crossmedia en de richting kantoor namen deel. Elke sector bracht eigen leerervaringen met zich mee. 

Sania, Lev en Yvette op hun buitenlandse stage.

Zo leerden de studenten uit de veiligheidssector omgaan met andere protocollen en situaties dan ze in België gewend zijn.  

Isaque en Zidan krijgen instructies voor een bloeddrukmeting.

De zorgkundigen ontdekten hoe de zorg in het buitenland anders georganiseerd is, en kregen de kans om warme, menselijke contacten te leggen met lokale residenten. ... De leerling uit de kantooropleiding dook in administratieve processen in een andere taal, wat niet alleen haar talenkennis, maar ook haar zelfstandigheid versterkte.

Evaluatiemoment Victoria, een leerling uit de kantoorrichting.
Naast proeven van de werkcultuur, werd ook geproefd van heerlijke lokale gerechten.

De leerlingen uit de creatieve richtingen – mode, beeldende kunst en crossmedia – haalden volop inspiratie uit de lokale cultuur, architectuur en levensstijl.  Hun creatieve kijk werd verruimd door nieuwe invloeden, samenwerking met lokale professionals en een frisse kijk op hun vakgebied.

Dolfijnen spotten in Gibraltar met Isaque, Zidan en Victoria

Naast het professionele aspect  was er volop ruimte voor plezier: in het weekend werden steden bezocht, nieuwe gerechten geproefd en vriendschappen gesloten die verder reiken dan de landsgrenzen.

Deze buitenlandse stages waren niet alleen een verrijking op professioneel vlak, maar ook een krachtige persoonlijke leerschool. Voor velen was het de eerste keer dat ze zo lang van huis waren.  Ze leerden zichzelf beter kennen, werden zelfstandiger en ontwikkelden een bredere kijk op de wereld.

Eén voor één keren ze terug met een rugzak vol waardevolle ervaringen, een bredere blik op de wereld en vriendschappen die verder reiken dan de landsgrenzen. Een buitenlandse stage is dan ook veel meer dan werkervaring – het is een unieke en vormende stap in hun opleiding én hun leven.

Noa, Charlotte en Victoria gingen hiken in Gibraltar.
In Guimaraes werden internationale contacten gelegd.