Leerling avAnt bezoekt Unicef-project in Ivoorkust

publish date
20.11.2023

De dienst Mondiaal Beleid van de provincie Antwerpen laat jongeren graag de wereld ervaren. 5 leerlingen uit het Antwerpse Provinciaal Onderwijs zijn geselecteerd om het UNICEF-project ‘Klaslokalen bouwen uit gerecycleerd plastic’ in Ivoorkust te bezoeken. Mylla van avAnt Provinciaal Onderwijs is één van hen!

foto van deelnemende studenten

De leerlingen zullen in Ivoorkust ontdekken hoe de mensen daar aan de slag gaan rond:

  • armoedebestrijding: UNICEF en Conceptos Plasticos, een sociale onderneming uit Colombia, bouwden in Abidjan een fabriek die werkgelegenheid met een eerlijk loon, ziekteverzekering en kennisdeling biedt aan vrouwen (vaak moeders) die in armoede leven.
     
  • technische vaardigheden: deze vrouwen verzamelen en verwerken plastic afval dat wordt gerecycleerd tot bouwstenen. De eenvoudig te monteren, duurzame en goedkope bouwstenen zullen vervolgens worden gebruikt voor de bouw van klaslokalen.
     
  • kwalitatief onderwijs: het project zet in op het bouwen van klaslokalen en het voorzien van inrichting / benodigdheden in regio's die geconfronteerd worden met een tekort aan scholen. Ook worden leerkrachten opgeleid m.b.t. welzijn van kinderen, gendergelijkheid, hygiëne en milieubewustzijn.
     
  • milieu: naast de focus op afvalvermindering wordt aan de realisatie van deze klaslokalen ook een ‘groen schoolconcept’ gelinkt. Met aandacht voor het gebruik van zonnepanelen, de aanplanting van tuinen en bomen en een sensibilisatieprogramma voor groenere en kindvriendelijke gemeenschappen.
     
  • gendergelijkheid: naast werkgelegenheid voor vrouwen zet het project in op gelijke schoolkansen en opleiding voor jongens en meisjes, aparte toiletten voor jongens en meisjes en opleiding voor leerkrachten en ouders inzake gendergelijkheid.
     
  • WASH (water – sanitair – hygiëne): er wordt aandacht besteed aan zuiver water en hygiëne. Zo worden de klassen voorzien van een waterput en toiletten. Dit moet, in combinatie met de vermindering van afval, resulteren in een afname van ziekten zoals Covid, malaria, diarree en longontsteking.
     
  • economie: de schoolbesturen krijgen een opleiding m.b.t het inzamelen van plastic afval en het genereren van inkomsten hieruit, zodat onderwijskosten worden gecompenseerd.

Naast Mylla Silva Santos van avAnt nemen deze 4 andere leerlingen deel aan de studiereis:

  • Sam Geutens, PITO Stabroek
  • Stien Moyson, PIVA Antwerpen
  • Nayan Rava Dechosta, PTS Boom
  • Tiziri Tebani, PTS Mechelen

Hun motivatie en enthousiasme maken van hen de ideale kandidaten voor dit projectbezoek. We staan dan ook volop achter onze leerlingen en wensen hen een leerrijke en onvergetelijke ervaring. Leerlingen via uitwisseling laten delen in de Ivoriaanse kennis en kunde past in onze visie. Ook de medewerkers en lokale partners van UNICEF Côte d'Ivoire kijken uit naar deze ontmoeting!

Wil je de avonturen van onze leerlingen volgen? Dat kan via instagram!