Storm Tide door de ogen van Zoë Van der Veken

publish date
15.09.2022

In de week van 12 september 2022 namen onze leerlingen van 6 Defensie en Veiligheid deel aan operatie Storm Tide. Deze evacuatieoefening van het Belgisch leger vond plaats op verschillende militaire basissen. Onze leerlingen trokken vanuit Melsbroek met het vliegtuig naar Koksijde. Ze deden dienst als figurant voor de professionals, en in dit artikel leest u de ervaring van Zoë Van der Veken. 

"Op voorhand wisten we niet veel. Alleen dat we met de bus naar Melsbroek zouden gaan en vandaaruit het vliegtuig nemen naar Koksijde. Er werd ons ook verteld dat we vluchtelingen zouden spelen, maar wat ik me daarbij moest voorstellen wist ik niet. Wel wist ik het doel van de evacuatieoefening, namelijk een echte missie voorbereiden, en dat sprak heel erg tot mijn verbeelding."

Zoë stond vooral versteld van de uitgebreide controle door het leger. "Ik had absoluut niet verwacht dat we zo vaak gecontroleerd zouden worden. Ik moest wel acht keer mijn identiteitskaart tonen en ook werd ik drie keer gefouilleerd. Daarnaast werd ook drie keer mijn rugzak volledig binnenstebuiten gekeerd om te checken of ik zeker geen verboden spullen aan boord zou nemen. Ook moesten we heel lang wachten, want de hele procedure duurde enkele uren in totaal. Gelukkig konden we tijdens het wachten doen wat we wilden en kon ik gezellig keuvelen met mijn klasgenoten."

En hoe echt de missie leek? "Alles leek heel realistisch", zegt Zoë. "De controles waren streng. Het voelde even echt alsof ik een vluchteling was, en dat maakte deze ervaring onvergetelijk en super interessant."

"Kortom, ik vond het een heel leuke dag.", besluit Zoë. "Het allerleukste was om het militaire vliegtuig te zien landen, ernaartoe te wandelen en in het toestel te zitten. Want, zoiets maak ik waarschijnlijk geen tweede keer mee. Mijn ambitie is namelijk niet om het leger in te gaan. Maar, sinds Storm Tide heb ik wel veel meer respect voor de mannen en vrouwen van het Belgisch leger."

 

Zoë Van der Veken op de militaire basis tijdens missie Storm Tide
Zoë Van der Veken op de militaire basis tijdens missie Storm Tide